Kvinnulist úr Norður Atlantshavið í Ráðhúsinum í Keypmannahavn

Mynd: Símun Jóannesarson

 

 

Kvinnurnar eru í stórum meiriluta á stóru Norður Atlantsframsýningini í Ráðhúsinum í Keypmannahavn, ið lat upp fríggjadagin.

 

Listaframsýning

 

Fríggjadagin lat listaframsýning við 20 føroyskum, 62 íslendskum og 4 grønlendskum listafólkum upp í Ráðhúsinum í Keypmannahavn. Stóri Ráðhússalurin var á tremur við listaverkum úr Norðuratlantshavi.

 

Væl vitja fernisering

Nógv av listafólkunum og hópin av listaáhugaðum vóru savnaði, tá listaframsýningin lat upp. Mentanarborgarstjórin í Keypmannahavn bjóðaði vælkomnum og segði seg gleðast almikið um at fáa vitjan av trimum bróðurtjóðum úr Norður Atlantshavi. Hann hugleiddi um stóra tilknýtið millum Keypmannahavn og føroysk, íslendska og grønlendska fólki.

Um Bryggjuna, ið hevði verið lívlinjan norðureftir, og sum aftur í okkara, var vorðin ein miðdepil fyri sambandi við hesi lond, nú á mentanarliga økinum. Hann gleddist eisini um alla listina, ið soleiðis pyntaðu Ráðhússalin og Ráðhúsini, ið sjálvi vóru eitt listaverk. Geertsen helt, at samanumtikið spældi náttúran ein stóran leiklut í hesum listaverkum, og at tað hann kendi til Norður Atlantslist, so var hetta eisini eyðkenni við henni.

 

Keypur bankar meðan konan skapar list

Mynd: Símun Jóannesarson

Borgarstjórin í Reykjavík Steinunn Valdís Óskarsdóttir helt síðan røðu. Hon frøddist um, at Keypmannahavn soleiðis hevði latið dyrnar upp fyri hesi stóru framsýning. Hon helt tað vera merkisvert, at kynsbýtið millum íslendsku listafólkini var sum tað var, við 58 kvinnum og 4 monnum. Hetta hóast talan var um úrvalsframsýning, ið danin Ole Kofoed og listafeløgini í norðurlendsku londunum høvdu valt út. Hon segði, at man fór at hugsa um, hvat íslendsku menninir gjørdu, meðan konurnar skaptu list. Men teir vóru ivaleyst runt í Keypmannahavn og keyptu bankar, handlar og aðrar fyritøkur

 

Størsta framsýning nakrantíð

Mynd: Símun Jóannesarson

Aftan á at eitt umboð fyri íslendska mentamálaráðið hevði sagt nøkur orð, kom stigtakarin til framsýningina Ole Kofoed á talarastólin. Hann greiddi frá, at hetta hevði verið sera spennandi men tíðarkrevjandi arbeiði at skipa fyri hesi framsýning. Men við góðari hjálp frá samskiparunum í Íslandi og Føroyum var tað eydnast at skipa fyri størstu listaframsýning í Ráðhúsinum í Keypmannahavn nakrantíð. Framsýning hevur ikki færri enn 86 listafólk, ið sýna fram ymiskt innan myndlist, prýðislutir, glas, keramik, filtning, vatnlitsmyndir, klædnaprent, leður, maskir, linoleumsprent, ulllist og ymiskt annað, ið alt tænir, ið ætlanini um at menna innlitið hjá dønum í list úr Norður Atlantshavi.

 

Væl nøgdur samskipari

Mynd: Símun Jóannesarson

Meðan vit smakkaðu okkum á tiltiknu Ráðhúspannukøkurnar, fingu vit orð á føroyska samskiparan Sigrun Gunnarsdóttir. Hon segði seg vera væl nøgda við framsýningina. At hanga list av 86 ymiskum listafólkum upp í sama høli er torført, og hon viðgekk, at tá hon hevði vitja risastóra og tóma Ráðhússalin í januar, hevði hon stúrt eitt sindur fyri, hvussu hetta fór at ganga. Men tað riggaði væl nú úrslitið var komið upp at hanga. Ole Kofoed er scenografur og hevur megnað at fáa framsýningina at hanga saman.

Sigrun Gunnarsdóttir sat í nevndini í felagnum hjá føroyskum myndlistafólki, tá Ole Kofoed setti seg í samband við tey, og hon gjørdist tí samskipari av føroyska partinum av tiltakinum. Felagið vísti Ole Kofoed á ymisk listafólk, bæði limir í felagnum og luttakarar í Gluggaglæmu. Kofoed valdi so luttakarnar. Tilsamans gjørdist talan um 14 føroyskar kvinnur og 6 menn. Sigrun heldur ikki, at tað ger nakað, at kvinnurnar eru í meiriluta á hesi framsýning, tí hetta kann eggja fleiri kvinnum til at royna seg.

 

Grønlendarar vóru í minniluta

Mynd: Símun Jóannesarson

Einans fýra grønlendsk listafólk luttóku á framsýningini, og eingin grønlendskur samskipari var. Hetta hóast ætlanin allatíðina var, at grønlendarar skuldu vera við á jøvnum føti við hini londini. Men her var okkurt fari fram, ið ikki kom í ljósmála undir ferniseringini. Vit fingu orð á ein av teimum meira sermerktu framsýnarunum Nuka Godtfredsen. Hansara listarverk hingu á einum veggi eitt petti burturi, í sær sjálvum vóru tey naturalistiskir málningar, ið mest myntu um fotomyndir. Framman fyri myndirnar einar 7-8 metrar burturi stóð ein stólur og ein kikari. Tá tú hugdi at myndini gjøgnum kikaran, fekk hon eina heilt aðra dýpd og gjørdist næstan trýdimensionell.

Nuka greiddi frá, at hann var perfektionist og plagdi longu sum tannáringur at kanna myndir sínar við kikara, fyri at tryggja sær at allir smálutir vóru fullkomnir, soleiðis var hugskotið við kikaranum komi.

 

Framsýningin verður opin fyri almenninginum til 28. mars og gevur eitt frálíkt innlit í nógvar ymiskar síðir av føroyskari íslendskari og grønlendskari list.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *