Serbia vann Eurovison

Tað gjørdist Serbia, ið vann Eurovision finaluna leygarkvøldið. Ein 22 ára gomul kvinna setti øll hini londini á pláss.

 

Eurovision

22 ára gamla Marija Serifovic sang sangin Molitva so sannførandi, at Eurovision næsta ár verður hildið í Serbia. Ílatin mannfólkaklæði, minti Marija mest um Roy Orbison. Hon var á onkran hátt júst tað umvenda av donsku DQ og ukrainsku Verka Serduchka, ið vóru menn latnir í sum kvinnur. Hóast stigamunurin til endans var rættiliga stórur niður til Ukraina á øðrum plássi, so var rættiliga spennandi í løtum.

Annars var talan um eitt sera fjøllbroytt Eurovision tiltak, og tey, ið spáddu, at Eurovision var broytt fyri altíð, við sigrinum hjá Lordi høvdu rætt. Her var rokkur, poppur, fólkatónleikur og nógv ymiskt.

 

Eysturevropa vann

Eins og spátt frammanundan vóru tað tey Eysturevropeisku londini, ið domineraðu, einastu lond í top 14, sum ikki vóru úr Eysturevropa vóru Turkaland á fjórða plássi og Grikkaland á sjeynda plássi. Verður reglugerðin tann sama í komandi ár, sum í ár, koma tey fremstu 14 londini beinleiðis í finaluna, meðan hini skulu í eina hálvfinalu. Londini í Vesturevropa áttu tyngra endan av tabellini, frá 17. plássi og uppeftir. Einasta eysturevropeiska land, ið blandaði seg í hetta stríðið var Littava á 21. plássi.

Grannaatkvøður hava altíð verið galdandi í Eurovision, serliga Noðrurlond og lond í Suðurevropa hava verið hervilig til hetta. Men nú somikið nógv lond úr Eysturevropa luttaka, ið hava eina kenslu av felagasskapi, so gerst hesin trendurin so øgiliga dominerandi.

 

Danir atkvøddu fyri grannum

Serliga í Danmark hava atfinningarnar ímóti grannaatkvøðunum verið harðar. Men danir vóru ikki petti frægari sjálvir, við sum vant at geva hinum Norðurlondunum (í hesum førinum var bert eitt, nevniliga Svøríki) fult stigatal. Danska Ekstra Bladet hevur gingið á odda við sínum atfinningum, og nú leggur blaðið eftir vinnarasanginum, ið blaðið metur vera eitt kopi av einum albanskum sangi, ið kappaðist í fjør. Videobrotið, ið blaðið brúkar sum próvførslu er tó alt annað enn sannførandi.

 

 

 

Úrslit            Land            Stig

1                 Serbia            268

2                 Ukraina            235

3                 Russland            207

4                 Turkaland            163

5                 Bulgaria            157

6                Hvítarussland            145

7                Grikkaland            139

8                Armenia            138

9                 Ungarn            128

10               Moldova            109

11                Bosnia/Hersegovina            106

12               Georgia            97

13               Rumenia            84

14               Makedonia            73

15               Slovenia            66

16               Lettland             54

17               Finnland            53

18               Svøríki            51

19               Týskland            49

20               Spania            43

21               Litava            28

22               Frakland            19

23               Stóra Bretland            19

24               Írland            5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *