Hugleiðing um Fjarðafestivalin

Í kvøld fer Fjarðafestivalurin 2007 av bakkastokki. Hetta er aðru ferð, at festivalurin í Skálabotni verður hildin, og við eini spennandi skrá við góðum blandi av útlendskum og føroyskum nøvnum vísir hesin festivalur, at vit eisini megna at skapa góðsku tiltøk við kristiligum tónleiki í Føroyum.

Við amerikanska rokkbólkinum Pillar og svensku veteranunum Jerusalem á odda eru útlendsku nøvnini á sera høgum støði. Men uppaftur meira spennandi eru føroysku nøvnini. Røðin bólkum við nýskrivaðum føroyskum tónleiki er long, og vísir at eisini á kristiliga tónleikapallinum er stór menning. Eitt av nýggjastu nøvnunum á kristiliga tónleikapallinum Martin í Grund vísti í samrøðu við Sosialin í gjár, hugburðurin millum unga ættarliðið av føroyskum tónleikarum. Tað er ikki longur nóg mikið, at boðskapurin er góður, tónleikurin skal eisini vera á høgum støði. Boðskapur eigur ongantíð at vera ein umbering fyri at gera sær ómak, sigur Martin.

Hesin hugburður er kristiligum tónleiki at frama, og sjálvur grundin undir teirri menning, ið vit hava sæð á hesum palli seinnu árini. Góðskan er støðugt vorðin betri og kristiligir bólkar finnast nú innan flest allar tónleikagreinir. Hetta er ein menning, sum í alt størri mun hevur káma mørkini millum verðsligt og kristiligt. Tónleikarar, ið vanliga virka innan verðsligan tónleik luttaka í bólkum við kristiligum boðskapi, og tónleikarar, ið vanliga virka innan kristiliga tónleik luttaka í bólkum við verðsligum boðskapi.   Hetta er gleðiligt fyri føroyskan tónleik, tí tað kann ikki vera nakar ivi um, at tað at bestu kreftirnar samstarva er føroyskum tónleiki at frama. Skal tónleikurin mennast bæði sum listagrein og sum vinnuvegur er hetta einasta gongda leið.

Ein veteranur innan føroyskan tónleik, Martin Joensen, fer á pall á Fjarðafestivalinum í morgin. Hansara luttøka á Fjarðafestivalnum vísir í størri mun enn nakað annað hvussu mørkini millum verðsligt og andaligt kámast, men hetta er ivaleyst nærliggjandi, tí sum Martin Joensen sjálvur sigur í Sosialinum í gjár: “Um Guð hevur skapt heimin, so er tónleikurin í heiminum ikki verðsligur”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *