Um hatta famøsa kjakið

dagurogvika

Tað munnu vera fáar kjaksendingar, ið hava skapt so nógv rumbul, sum sendingin aftaná Dag og Viku í gjár. Rumbul kann vera sunt, men at skjóta journalistin er eingin loysn. Lat tað vera sagt beinanvegin, at diskaði ein statsleiðari upp við útsagnum á so lágum støði, sum okkara løgmaður gjørdi í einhvørjari sjónvarpsrás kring heimin (diktaturir undantikin), so hevði hann verið hølvaður av nógv meira enn Liljan gjørdi. Hevði t.d. Helle gjørt hatta í beinleiðis sending, var hon neyvan statministari í dag.

Tá fólk taka synd í løgmanni, leggja eftir Liljan og annað tílíkt, so er tað ræðuliga skaðiligt, tí 4. statsvaldið er endiliga við at vakna, og verður tað kvalt nú, so fer fólkaminkingin nú at tykjast sum peanuts.

Skal eg við mínum innliti í kritiskan journalistikk siga nakað, so haldi eg faktiskt ikki at Liljan var nóg hørð. Løgmaður slapp ikki lætt, men kundið verið grillaður nógv meira. Trupulleikin tykist at vera, at fólk hava sympati við løgmanni, tí tað er synd, at hann ikki klárar seg, og sostatt blívur settur uppá pláss av einum journalisti.

Til tað er bara eitt at siga, Kaj Leo Holm Johannesen er Føroya løgmaður, hann fær bunkar av okkara skattapengum fyri tað. Tí kunnu vit seta hægrið krøv til hansara enn onnur, og hann eigur at vera drigin til svars av miðlunum. Jú gamaní, Kaj Leo er ein fittur fýrur, og tað kann tykjast synd í honum, men tað er hansara egna val at verða løgmaður, og tá fylgir ábyrgd við, og ábyrgd kann vera forbiðið óbehagilig.

Eitt er, at fólk, ið ikki heilt skilja samanhangin úttala seg, men eg haldi tað vera ófatiligt, at formaðurin í Norðuroyar Sambandsfelag, ið sjálvur er blaðmaður, í kvøld legði hesi boðini á Facebook:

JWJ
Well John William, tað er barnsligt, at taka fullveldistingingarnar uppí hatta, tað er barnsligt og happaralyndi at tosa um lyklarholið hjá CHE samgonguni, ja bæði eru flovislig fyri Føroya Løgmann.

Tað er naivt av honum at halda, at fólk kunnu hava virðing fyri honum, og hansara embæti, tá hann kemur við tílíkum.

Og tað er lygn, tá hann goymir seg handan umberingina, at hann bíðar eftir einari frágreiðing. Tì veruleikin er, at hann umbað ikki frágreiðingina fyrr enn 12 dagar eftir, at fyrispurnginurin kom inn. Sambært Kringvarpinum kom fyrispurningurin hjá Høgna Hoydal 16. august, og ikki fyrr enn 28. august bleiv Kári P. Højgaard spurdur um hann hevði gjørt nakað galið.

Embæti og tittul gera ikki mannin, tað eru hansara handlingar og karakterur, ið ger mannin.

Løgmaður hevur sjálvur gramt seg á Facebook í dag, um at fólk, sum ikki kenna hann ditta sær at døma hann. Fleiri hava sagt tað fyrr, í hesum málinum er maðurin bólturin.

Kaj Leo verður dømdur eftir sínum avrikum sum løgmaður, ja, nógv brúka ljótar orðingar, og nógv var betur ósagt, men samstundis er ei undur í, at fólk øsa seg, tí tað sum fyrigongur er heilt við síðurnar av, og beinleiðis skaðiligt fyri okkara land.

Kaj Leo hevur antin tilvitað ella ótilvitað viðgingið, at hann ikki røkir sínar eftirlitsskyldir. Hann sigur enntá, at hann gongur út frá, at landsstýrisfólkini eru reiðilig. Ja, hann gongur so nógv út frá tí, at hann ikki tímur at kannað tað, tá andsstøðan og enntá Miðlahúsið peika á óreglusemið. Nei, tað er ikki fyrr enn Dagur og Vika kemur uppí, at hann ómakar sær at spyrja Kára, um hann hevur hildið sínar skyldir.

Hetta snýr seg ikki um loysing ella samband, ella fyri sovítt høgru ella vinstru: Hetta snýr seg um fólkaræði, virðing fyri løgmanssessinum og tí ábyrgd, ið fylgir við.

Gamaní onkur av tykkum dáma ikki Høgna, Aksel, onnur dáma ikki Kaj Leo.

Mær dámar teir allar, men Kaj Leo hevur misrøkt sítt starv, og átti at trekt seg, og ger hann ikki tað, átti Sambandsflokkurin at heitt á hann um at gera tað. Tað er Sambandsflokkurin, ið hevur sett hann í Løgmanssessin, og tí er flokkurin samsekur.

Kjakið liggur annars her

One thought on “Um hatta famøsa kjakið”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *