– Eg vil uppliva føroyingar

Tá Joan Ørting kemur til Føroyar at luttaka á Kvinnukvøldinum á Hotel Føroyum leygarkvøldið 28. apríl, hevur hon myndamann við sær. Ætlanin er at vitjanin skal gerast til film, ið væntandi verður givin út á heimasíðuni hjá Joan.

 

– Eg havi tikið mær stundir til at vera nakrar dagar í Føroyum. Eg vil fegin uppliva landið og fólkið, sum har býr. Eg kundi t.d. hugsað mær at sloppið til døgurða heima hjá onkrum eldri føroyskum pari, gjarna einum pari, sum í veruleikanum ræðast sex eitt sindur. Eg ætli mær eisini at fara í býin og uppliva býarlívið, drekka meg fulla. Harumframt vil eg uppliva gamla býarpartin í Havnini, greiður kendi danski sexologurin Joan Ørting frá, tá vit hitta hana á orðið um vitjanina í Føroyum seinni í hesum mánaðinum. Tað er lætt, at hoyra at Joan gleðir seg til at vitja, hetta landið í Norðuri, orðafloymurin er skjótur og øgiligur.

 

3 føroyskir sexologar

– Eg gekk í flokki við einum føroyskum dreingi í fólkaskúlanum, hann æt Petur Brodersen, hann og systur hansara vóru flutt til Danmarkar. Hann var nakað so fittur. So tað var fyrsta inntrykk, eg fekk av Føroyum. Eg havi annars ikki havt so nógv við Føroyar at gera, fyrr enn nú eg havi tríggjar føroyskar næmingar á mínum sexologskúla; Elina, Biritu og Maritu, tær eru allar deiligar gentur. Eg havi ongantíð vitjað har áður, so eg gleði meg nógv til ferðina, greiður Joan Ørting frá, tá eg spyrji hana um hennara kunnleika til Føroyar.

– Eg havi tó eina mynd av Føroyum, eg síggi føroyingar, sum verandi eitt vinarligt og gestablítt fólkaslag, sum gongur upp í átrúna. Sso skilji eg, at samkynd ikki eru so væl sædd í Føroyum. Eg havi lisið bókina Barbara, og eg vil verða hon. Tað er ein fantastisk bók, ja, ein av mínum yndisbókum, heldur Joan fram.

Ein av føroysku sexolognæmingunum er Elin Hentze í  Stórustovu, ið føroyingar best kenna sum útvarps- og sjónvarpsvert. Elin hevur gjørt stórt inntrykk á Joan.

– Elin er ein fantastisk genta! Hon vil gera alt fyri at gera mína vitjan har uppi væleydnaða, greiðir Joan frá. Eg havi longu avgjørt, at eg vil hava eina skipstroyggju, sum er líka sum tann hjá Elini, sigur Joan.

Joan kemur til Føroyar at halda fyrilestur undir heitinum “Meira av tí góða” í sambandi við kvinnukvøldið á Hotel Føroyum 28. apríl. Joan sigur, at tað er ikki so nógv at siga um fyrilesturin, annað enn, at luttakararnir kunnu vænta at fáa Joan Ørting.

 

Nýggjur fyrilestur

Hetta er ein nýggjur fyrilestur hjá mær, og hann er ikki so fast defineraður. Hann tekur m.a. støði í spurningum, ið eg havi fingið frá luttakarunum.

Joan er m.a. kend úr sendingini Sex-skolen á TV3, ein sending, ið sambært Joan lýsur sera væl, hvat tað er, sum hon ger, og hvør hon er. Tey, sum kenna hesa sending, kunnu tí lætt ímynda sær, hvat er í væntu. Tað skilst tó, at hetta er ein undirhaldandi fyrilestur um driftina og erotikkin millum mann og kvinnu. Joan Ørting fortelur um munin millum tað feminina og tað maskulina, og hvat fyri fyrimunir vit hvør sær hava. Joan sigur frá, hvussu vit kunnu broyta ósemjur og líkasælu til spenning og erotikk. Hon lýsir spurningar sum, hvussu komi eg at kenna mítt egna kyn enn betur? Hvussu blívi eg meira avhildin av tí mótsatta kyninum?  Hvat skal til fyri at verða meira opin? og hvussu fái eg meira kærleika inn í mítt lív?

Filmur úr Føroyum

Við sær á ferðini til Føroyar hevur Joan umboðsmann sín, og hesin hevur filmstól við, tí ætlanin er at Føroya vitjanin skal gerast ein filmur, ið verður givin út á heimasíðuni hjá kenda sexologinum, www.joanoerting.dk. Men Joan í hevur havt gott samstarv við eitt nú TV3 avvísir ikki at filmurin kann gerast eitt slag av kladdu til eina sjónvarpsending í framtíðini.

One thought on “– Eg vil uppliva føroyingar”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *